Utdrag ur min oktoberdagbok

2 oktober
Solen träffar annorlunda i oktober. Den är vitare tror jag, svagare utan tvekan. En trötthet infinner sig vid lunchtid som håller i sig resten av dagen. Jag läser utdrag ur den antika grekiska litteraturen men blir förvirrad av alla krigare och gudar läsaren förväntas känna till. I datorskärmen tittar ett ansikte tillbaka på mig, det är lite rundare än vad jag vill kännas vid.

4 oktober
Idag skrev vi kontrakt på lägenheten. Om mindre än två månader flyttar vi in i en jättefin trea på sextiotre kvadrat med väggar målade i pastellfärger!! Ser fram emot att berätta för alla och, ännu mer, att få bjuda hem folk på middag.

5 oktober
Skägg som rispar mig på hakan och kinderna. Jag är konstant öm runt munnen och får aldrig riktigt bukt med finnarna som irriterat blommar ut.

12 oktober
Igår var vi och hälsade på i Frölunda. Det var första gången Jón var där och första gången han träffade mamma; jag tror de tyckte om varandra.

14 oktober
Läser Gun-Britt Sundström igen. Hon skriver i Skrivliv som om hon vore en nära vän, trots att hon alltså var i min ålder för hela femtiofem år sedan.

15 oktober
Är man den man är eller den man vill vara? Jag har alltid tyckt att det finns ett glapp mellan vem jag vill vara, och den jag faktiskt är när jag inte anstränger mig.

19 oktober
Ikväll kollade vi på tillkännagivandet av årets Augustprisnomineringar som livesändes på deras hemsida. Lydia Sandgrens debut Samlade verk var en av romanerna i den skönlitterära kategorin och jag skojar inte när jag säger att jag skrek rakt ut för att sedan dansa runt i vardagsrummet som om det vore min egen bok som blivit nominerad. Jag sa till Jón att alla stora böcker alltid utspelar sig i Stockholm eller någon helt annanstans, och att det känns som en seger när ett regelrätt göteborgsepos blivit så omtalat. Även om huvudpersonerna lever helt andra liv än jag — hur mycket jag än önskar att jag vore en ung dekadent akademiker inom den humanistiska fakultetens inre krets — är det en oslagbar känsla att få känna igen sig litegrann.

21 oktober
Hade seminarium om isländsk medeltida litteratur — potentiellt ämne för framtida uppsats? Vilken genre!!!

24 oktober
Efter gårdagens föreläsning sminkade jag mig och åkte hem till Matti i Biskopsgården, hon bjöd på mat innan vi åkte in till stan för att gå på kulturnatta. Kvart i sju var det författarsamtal med Lydia Sandgren på Stadsbiblioteket, det var riktigt roligt att höra hur hon själv ser på olika karaktärer och relationer i sin roman. När samtalet var slut motade Matti fram mig till scenen för att hälsa och jag blev otroligt nervös, på gränsen till starstruck, men gick därifrån med mitt exemplar av Samlade verk signerat.

31 oktober
Jag har jobbat sju av de senaste åtta dagarna. Idag var arbetspasset bara fem timmar långt men tröttheten och frihetslängtandet hade krupit så långt in under skinnet på mig att jag inte kunde låta bli att spendera min rast sittandes på toalettlocket, gråtandes över någon struntsak jag tagit illa vid mig av.

Gillar