Studier och framtidsplaner

Förra veckan veckan öppnade anmälan till högskole- och universitetsstudier inför höstterminen. För mig som läser ihop till en egen kandidatexamen istället för att gå ett program är ansökningstiderna jätteviktiga att hålla koll på. Jag har tillbringat så mycket tid funderandes på vilka kurser jag vill ha med i min examen och i vilken ordning jag vill (och kan) läsa dem.

Just nu läser jag fortsättningskursen, b-kursen, i litteraturvetenskap. Jag har nog aldrig skrivit det rakt ut på bloggen tidigare, men min plan är alltså att läsa en dubbel kandidatexamen i litteraturvetenskap och svenska. Tanken är att ägna nästa läsår åt att läsa svenska och, året efter det, skriva mina kandidatuppsatser. Jag känner mig dock väldigt ödmjuk inför det hela (orkar man ens skriva två c-uppsatser? och på så kort tid dessutom?) så vi får se. En kandidatexamen i litteraturvetenskap blir det i alla fall säkert <3

19-åriga jag på studentmorgonen

Jag har ett så komplicerat förhållande till universitetsvärlden. Å ena sidan tycker jag att plugga är det roligaste som finns, det finns så mycket som jag vill lära mig och så många kurser jag vill gå. Å andra sidan kommer jag inte från någon akademikerbakgrund och har därför en bild av att universitet egentligen bara är för... en annan sorts människor? Smartare människor. Trots att jag var ganska duktig i skolan har jag aldrig riktigt fått något akademiskt självförtroende.

Det har verkligen tagit mig tid, och många ofärdiga kurser, att komma fram till vad jag vill göra. I sommar är det fyra år sedan jag tog studenten och ibland känns det jobbigt att inte ha kommit "längre". Men jag försöker påminna mig om att livet ser olika ut för alla. Att visa tar examen tidigt, andra jobbar, vissa läser på universitet i omgångar, eller senare i livet, eller inte alls. Alla alternativ är lika okej. Och jag har ju gjort annat i stället; jag har jobbat i bokhandel i mer än tre år nu, jag har testat bo i kollektiv, jag har blivit sambo, skaffat livets sötaste katter. Jag har lärt känna mig själv. Läst så otroligt många bra böcker. Allt det är också värt någonting!

19 år, på studentresa i Tjeckien

På semester i London sommaren efter gymnasiet

Om allting går som det ska tar jag examen 2024. Efter dess skulle jag vilja läsa en master, gärna utomlands, på Island. På lång sikt vill jag jobba med text, helst skönlitteratur. Som lektör, redaktör, korrekturläsare.

Och ni då? Vad har ni för drömmar? Har ni alltid vetat vad ni ville bli och, om ja, håller ni på med det ni föreställde er?

Gillar